New Leadership for a Global Crisis
by UNGC ACADEMY
Konuşmacılar:
– Amina J Mohammed, UN Deputy Secretary-General
– Alan Jope, CEO of Unilever
– Lise Kingo, CEO & Executive Director of the UN Global Compact
S.E.Ç. Sürdürülebilirlik Danışmanlığı ekibi olarak 2 Nisan 2020‘de UNGC Academy tarafından gerçekleştirilen “Covid-19’la Mücadelede Yeni Liderlik Modelleri” başlıklı webinar kapsamında elde ettiğimiz çıkarım ve izlenimlerimizden bazı önemli notları aşağıda paylaşıyoruz:
–Yeni Liderlik Modelleri’nin temelinde “çeviklik” kavramı bulunuyor.
-Fakat bu “çevik tavrın” bir otomatik davranış, otomatik tepki olmaması gerekiyor. Öyle ki, bazı otomatik tepkilerde -özellikle de yerelleşmenin yüksek olduğu bazı bölgelerde mal ve hizmet üretiminin, tedariğinin birdenbire kapatılması- “fazladan reaksiyon” olarak son derece zararlı görülmektedir.
-Fazladan reaksiyon vermemek için yerelleşmenin yoğun olduğu bölgelerde “bütünsel düşünce”nin -sistemsel veya hesaplanmış olmasa dahi- korunması, işte bu noktada da kamusal yönetişim ve kamu kuruluşlarıyla ilişkinin artırılması öneriliyor.
-Ne olursa olsun, her şeye rağmen, yeni bileşenler ekleyerek tedarik zincirinin tüm halkalarını canlı tutmaya çalışmak gerekiyor.
-Örneğin, birçok bölgede -kâr odaklı olmasa bile- kamu kuruluşlarını kullanarak tedarik zincirindeki eksiklikleri tamamlamak gerekiyor.
-Özellikle yerelleşmenin fazla olduğu yerlerde tedarik zincirinin ve “küçük işletmelerin” canlı tutulması gibi bir önceliktir.
-Bu krizle birlikte, yeni liderliğe en çok şu özellik geldi: Talep ve arzın yeni motiflerini anlamak, çevikliğin anlamlı olması için çok-paydaşlı tepkiler icat etmek.
–Mal/hizmet üretimiyle tadarik zinciri arasındaki bağlarda kamu kuruluşlarından destek istenebilir.
–Aciliyet duygusunu 3 ay boyunca kaybetmemek ve çok-paydaşlı tepkiler vermek.
–Bu krizde tek başına ayakta durmak ve fakat krizi tek başına çözemeyeceğinin de bilincinde olmak gerekiyor. (İzolasyon nedeniyle) Ağların yeni iletişim kanallarıyla canlı tutulması gerekiyor. (Mesaj ve mesajcı çok önemli. Mesajınızın doğru olduğuna inanıyorsanız ve yine de iletişim kuramıyorsanız, mesajcıda/ileticide hata vardır. Mesajcılarınızı sürekli kontrol edin.)
–Çok-paydaşlı aksiyonlar almak gerekiyor, çünkü; lider bir “UMUT SENFONİSİ” yaratmaya çalışıyor. Liderin yeni baskın rolü “umut yaratmak”.
-Gelecek düşüncesinin ortadan kalkmamasını, bir yarın olduğunu vurgulamak. Bu noktada gençleri çözüm için kullanmak çok önemli. Bu durum, hem gençleri motive etmek hem de gençlerin ruh sağlığını korumak için gerekiyor. Gençlerde “yarın ve gelecek düşüncesinin ortadan kalkması” virüsten daha tehlikeli bir küresel krize, tıkanıklığa neden olabilir. Ruh sağlığının korunmasında, gençlerle birlikte -hem gençler için hem de toplumun diğer kesimleri için- hareket etmek çok önemli bir liderlik motifi olmalı.
Açıklama: The UN Global Compact has shared a special appeal for a corporate response to the COVID-19 pandemic: for all companies to take collective action to stem the outbreak through implementing our Ten Principles in the areas of human rights, labour, environment and anti-corruption. Businesses are also being called upon to stand together to facilitate business continuity for a fast recovery. Effectively addressing this crisis requires an active response from governments, business and the whole of society. Leaders from the UN Secretary General to the Director-General of the World Health Organization have called for Governments and businesses to work together to meet this challenge.
Detaylı Bilgiler için : http://unglobalcompact.org/COVID19