Çıkarımlar, İzlenimler: Covid-19’a Karşı ÇALIŞMA HAYATINI, İŞ DÜNYASINI DESTEKLEMEK (UNGC Akademi Webinar, 7 Nisan 2020)

EU--crSWoAIUKq0

COVID-19 and The World of Work

by UNGC ACADEMY

Konuşmacılar:
Guy Ryder, Director-General, International Labour Organization
Roberto Suárez Santos, Secretary-General, International Organisation of Employers
Sharan Burrow, General Secretary, International Trade Union Confederation

S.E.Ç. Sürdürülebilirlik Danışmanlığı ekibi olarak 7 Nisan 2020‘de UNGC Academy tarafından gerçekleştirilen “Covid-19’la Mücadelede İş/Çalışma Dünyası” başlıklı webinar kapsamında elde ettiğimiz çıkarım ve izlenimlerimizden bazı önemli notları aşağıda paylaşıyoruz:

-Salgın bütün dünyayı sosyal ve ekonomik olarak etkiledi ve travmalara yol açtı. Küçük ve orta düzeyde birçok şirket kapanmak zorunda kaldı. Tedarik zincirinin devamlılığı önemli. Salgın sonrası özellikle turizm, ulaşım gibi sektörlerde hızlı bir iyileştirme gerekecektir.

-ILO’nun 2019 yılında yayınladığı Yüzüncü Yıl Deklarasyonu’nda belirtilen ilkelere göre kriz yönetimi ve geleceğe dönük planlar ve yatırımlar yapılacaktır.

-Dikkatli bir politika değerlendirilmesi gerekiyor. Vergi indirimleri, maaş desteği, ülkelerin çalışma hayatına göre değişecek çoklu-politikalar yaratılmalı. ‘Hepimiz biriz’ anlayışının olması önemli bir etki.

-3 önemli ana başlık var: Süreklilik-Eşitlik-Sürdürülebilirlik.

-Şirketlerin hayatta kalması çok önemli. Ayakta kalabilen şirketler desteklenmeli. ILO tarafından son çıkarılan rapora göre, 2020/Q2’de, yani önümüzdeki üç ay içinde toplam 195 milyon iş kaybı olacağı tahmin ediliyor.

-Global olarak, çalışanların %61’i en temel sosyal hak ve güvencelerden yoksun. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu durumun sebep olabileceği sosyal ve ekonomik problemler büyük çapta bir felakete sebep olabilir.

-Sağlığa ücretsiz ulaşım çok önemli, aynı zamanda insanların açlıktan ölmemesini de sağlamak gerekiyor.

-Gelişmekte olan ülkelere yapılan yardımların gerçekten ihtiyacı olan küçük ve orta ölçekli firmalara ulaşmasını sağlamak konusunda, çok katmanlı bürokrasi, yolsuzluk, gerekli sistem ve alt yapı eksikliği gibi engeller mevcut.

-BM Global Compact’ın 10 ana prensibi yol gösterici olarak alınmalı. Küresel dayanışma ve koordinasyon çok önemli.

-Bundan sonra iyileşme, yeniden yapılanma ve dayanıklılık kavramları gündemde olacak. Güçlü bir iyileşme planı gerekiyor.

-Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları(SDGs) hayati önem taşıyor. Bu virüs sona erdiğinde hayatımızda devam etmekte olan küresel ısınma vb. gibi kavramlar yeniden gündemde olacak. Eskiden yaşadığımız dünyaya geri dönemeyiz çünkü o dünyada bugün yaşadıklarımız oluyor. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları(SDGs) ve politikaları bizim yol göstericimiz olmalı.


Açıklama: What is needed to support business continuity and protect workers in the midst of the COVID-19 pandemic? Beyond a health crisis, the pandemic is now an economic crisis, too, with huge impacts on the labour market. Millions of companies worldwide are in danger of being forced out of business with grave impacts on employment. The ILO estimates that up to 25 million jobs worldwide could be lost as a result of the crisis, forcing millions into unemployment, underemployment and working poverty.


Detaylı Bilgiler için : http://unglobalcompact.org/COVID19

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s