Çıkarımlar, İzlenimler: COVID-19, SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANS VE KÜRESEL EKONOMİNİN GELECEĞİ (UNGC Akademi Webinar, 21 Nisan 2020)

susfinance

COVID-19 : Sustainable Finance and the Future of the Global Economy

by UNGC ACADEMY

Konuşmacılar:
Francesco Starace, CEO, Enel
Fiona Reynolds, CEO, Principles for Responsible Investment
Miguel Nogales, CIO, Generation Investment Management
Moderator: Lise Kingo, CEO and Executive Director, UN Global Compact

S.E.Ç. Sürdürülebilirlik Danışmanlığı ekibi olarak 21 Nisan 2020‘de UNGC Academy tarafından gerçekleştirilen “Covid-19- Sürdürülebilir Finans ve Global Ekonominin Geleceği” başlıklı webinar kapsamında elde ettiğimiz çıkarım ve izlenimlerimizden bazı önemli notları aşağıda paylaşıyoruz:

COVID 19 süreci sürdürülebilirlik ve sorumlu yatırıma yeniden odaklanmak için bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Kriz sırasında şu ana kadar, sürdürülebilir yatırım stratejilerinin, pazardaki diğer yatırımlardan daha iyi performans gösterdiğine dair veriler var. Yatırımcılar, COVID 19 faktörünü kararlarına entegre ederek, portföylerindeki şirketlerin bu krizi atlatmalarına destek olmalı ve uzun vadeli getirilere odaklanmalıdır.

• COVID 19 salgını, yaşadığımız dünyanın, iş, ticaret, insanlar ve toplumlar açısından birbirine bağlılığını ve sürdürülebilir olmadığında bu bağların ne kadar çabuk çökebileceğini ortaya çıkardı. Sürdürülebilirlik riskleri, ekonomik riskler olarak anlaşılıp değerlendirilmelidir.

• Kriz, global problemlerin ancak “bütünsel ekonomi” anlayışıyla çözülebileceğini gösterdi. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nda belirlenmiş olan iklim değişikliği, eşitsizlik, biyoçeşitlilik ve pekçok diğer sorun küresel problemlerdir. Politika belirleyiciler, bu salgın sırasında, mali ve parasal destek sağlamak konusunda hızlı davrandılar. Devlet kuruluşları, şirketler, yatırımcılar ve diğer paydaşlar, virüsün sağlık ve topluma olan etkileriyle baş etmek için beraber çalışıyorlar. Bu, iklim değişimi tehdidi de dahil olmak üzere, diğer global sorunların da çözümlenmesi için önemli bir örnektir.

⁃ Global finansal sistem, içinde bulunduğumuz yüzyıl için amacına uygun mu? Toplum ekonomi için değil, ekonomi toplum için var olmalıdır.

⁃ Krizin hem makro, hem de bireysel bazda dikkate değer etkileri var. GSYH ve uluslarası ticaret hacminde ciddi düşüşler gözleniyor.

⁃ Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankası gibi kuruluşların beraber çalışması sonucu, gelişmekte olan ülkeler için, 2 milyar dolarlık acil yardım fonu oluşturdular.

⁃ Bazı sektörler (örneğin hava yolları, turizm, petrol) krizin etkisini çok daha fazla hissediyor. Diğer yandan tele-sağlık alanı başta olmak üzere sağlık sektörü yükselişte.

Petrol ve diğer konvansiyonel enerjiye yatırımlardaki düşüş, yenilenebilir enerji sektöründe hissedilmiyor.

⁃ İşsizlik ve neden olduğu sosyal sorunlar, özellikle gelişmekte olan ülkelerde giderek artmaktadır.

Çalışanların işe dönüş süreci, ilgili pek çok faktör düşünülerek, özel sektör ve devlet kuruluşlarınca detaylı şekilde planlanmalıdır.

⁃ Şirketler bu zor dönemde tedarik zincirlerini açık tutabilmek için, özellikle sürdürülebilirlik prensiplerini uygulayan tedarikçilerine mümkün olan desteği vermelidir.

⁃ Önceki krizlerden farklı olarak, mali ve finansal teşvik ve destek sağlamak konusunda devletler ve global kuruluşlar zamanında hareket ediyorlar.

⁃ Bu kriz, uluslararası sorunlara ancak uluslararası çalışarak çözüm bulunabileceğini göstererek, dünyada son yıllarda yükselişte olan korumacı ekonomi akımlarını sona erdirebilir.

Bu krizin sonucu olarak, geleceğe olan yatırımlarda, sürdürülebilir sektörler ve şirketlerin ivmesinin, yatırımcıların ve devletlerin de artan desteği ile büyük ölçüde yükselmesi bekleniyor. Bu yatırımlar, BM tarafından belirlenmiş olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan 7,9,11 ile hizalanmaktadır.

Açıklama: In the wake of the economic volatility created by the pandemic, it is clear that environmental, social and governance (ESG) issues are material factors that business must manage appropriately. From immediate relief efforts to long-term recovery strategies, sustainable finance must be part of the solution in financing the recovery from the COVID-19 pandemic through a responsible business lens.


Detaylı Bilgiler için : http://unglobalcompact.org/COVID19

 

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s