
FAO’nun “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2020 – SOFI 2020 Raporu”nun Türkiye lansmanı yapıldı. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine giden yolun; barış, istikrar ve güvenlikten geçtiği vurgulanan etkinlikte konuşan FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, 2019’da dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli erişiminin olmadığını kaydetti.
FAO Türkiye, Dünya Gıda Günü kapsamında, Ahu Orakçıoğlu’nun moderatörlüğünde bir online etkinlik düzenleyerek, Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2020: Uygun maliyetli ve sağlıklı beslenme için gıda sistemlerinin dönüştürülmesi (SOFI 2020) raporunun sonuçlarını paylaştı.
SOFI 2020 Raporu
FAO, IFAD, UNICEF, WFP ve WHO tarafından ortaklaşa hazırlanan rapor, devletleri ve halkı açlığı sona erdirme, gıda güvenliğini sağlama ve beslenmeyi iyileştirme alanlarındaki ilerlemeler konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyor. Rapor, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi bağlamında bu alanlardaki hedeflere ulaşmanın önündeki temel zorlukların derinlemesine analizini sağlıyor.
SOFI 2020, 2030’da sıfır açlığın hala ulaşılabilir bir hedef olup olmadığını değerlendirmek için ülkelerin performanslarını izleyerek dünyadaki açlık, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmenin kapsamına ilişkin en yeni ve güvenilir tahminleri sunuyor.
Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri gıda güvencesinden yoksun!
SOFI 2020 hakkındaki bir video gösterimiyle başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, dünyadaki açlığın 2014 yılından bu yana kademeli olarak arttığını vurguladı. Raporların bulgularına bakıldığında 2019 yılında dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli erişiminin olmadığını belirten Gutu, herkes için sağlıklı beslenme ihtiyacının altını çizerken, beslenmenin sağlık ve çevre açısından etkilerini en yüksek düzeyde tutabilmek için sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Kötü beslenmenin sadece çocuklarımızın gelişimini aksatmadığını hatırlatan Gutu, yetişkinler arasında giderek artan obezitenin nedenleri arasında kötü beslenmenin de olduğuna işaret etti.
“Türkiye’de çocuklar arasında kötü beslenme azalırken, yetişkinlerde obezite artıyor”
BM Genel Sekreteri António Guterres’in video mesajının yayınlanmasının ardından FAO Gıda Güvenliği Uzmanı Keigo Obara bir sunum yaptı. SOFI 2020 raporundan çarpıcı verileri paylaşan Obara, mevcut gıda sistemlerinin görünmeyen maliyetlerine değinerek, bu trendlerin devamı halinde açlığın bölgesel dağılımının değişeceğini ve Afrika’nın 2030 yılında yetersiz beslenmenin en yüksek olduğu kıta olacağını söyledi.
2030 hedeflerine ulaşmak için barış, istikrar ve güvenliğin elzem olduğuna işaret eden Obara, Türkiye’de çocuklar arasında kötü beslenme azalırken, yetişkinler arasında obezitenin arttığını da sözlerine ekledi.
Covid-19’un Türkiye tarım ve gıda sektörüne etkileri
Obara’nın sunumundan sonra gerçekleşen panelde, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, UNDP Programlardan Sorumlu Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner ve IFAD Ülke Program Müdürü Taylan Kıymaz, COVID-19’un Türkiye’deki tarım ve gıda sektörüne ve kırsal bölgelerdeki geçim kaynaklarına etkilerini masaya yatırarak ve kurumsal olarak COVID-19’a verdikleri yanıtlar konusunda izleyicileri bilgilendirdiler.
Türkiye’nin gıda tedarik zincirleri bakımından COVID-19’a hazırlıklı yakalandığını ifade eden Selışık, pandeminin ilk aşamalarında salgının yayılmasını önlemek için alınan önlemler nedeniyle üretim safhasında yaşanan sorunların, daha sonra uygulanan doğru politikalarla giderildiğini belirtti. Türkiye’yi besleyen nüfusun %80’inin kırsalda yaşayan küçük çiftçiler olduğunu anımsatan Selışık, küçük çiftçilere bilgi ve finansal destek sağlamanın kritik önemde olduğunu vurguladı. Selışık bu bağlamda, tarımda kooperatif ve benzeri örgütler bünyesinde yer almanın, çiftçilere pazarlara ulaşma ve gerekli teknik bilgilere erişme bakımından yardımcı olacağını da sözlerine ekledi. (…)
Haberin tam metnini https://www.gidahatti.com/fao-turkiyeden-gida-guvenligi-etkinligi-175354/ adresinden okuyabilirsiniz.