
iklimgazetesi.com kapsamında Fulden Gencel çok önemli bir inceleme yazısı kaleme aldı.
Makalenin tam metnini https://iklimgazetesi.com/biyoplastikten-biyokompozite-plastik-alternatifleri adresinden okuyabilirsiniz.
Malzeme dünyasına adım attıktan ve biraz olsun bu dünyaya ilgi duymaya başladıktan sonra karşınıza büyük bir çoğunlukla plastik alternatiflerinin çıktığını fark edebilirsiniz. Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 380 milyondan fazla plastiğin üretildiği biliniyor. Kullandığımız plastiklerin bir çoğu farklı ürünlerin ambalajları olarak raflarda yerini alıyor. Ambalajların ömrü ise bir çöp yığının arasında son buluyor.
Tüm bu süreç o kadar hızlı ki, ürettiğimiz atık miktarını durdurmayı bırakın yavaşlatmak bile büyük bir zorluk olsa da bu zorluk yenilikçi girişimcileri durdurmuyor. Dünyanın farklı yerlerinden farklı plastik türlerine alternatif üreten bu girişimciler, bu zorluğu aşabilmemiz için önemli bir kaynak. Tabi bu kadar çok plastik türü ve alternatifi varken, bir tüketici veya sadece yenilikçi malzemelere ilgi duyan biri olarak birçok terimin arasında kalmanız da adeta kaçınılmaz oluyor.
Yakın zamanda geliştirilen malzemelerin genellikle petrol türevi plastiklerin yarattığı tahribatı çözmeye odaklı olduğu düşünülürse, yaratılan yeni malzemelerin doğallığı ve çevre dostu olması diğer özellikleriyle beraber önemli oluyor. Bazıları bu terimlerin çerçevesine tam otururken bazıları daha akışkan bir düzlemde, farklı terimlerin içerisinde yerini bulabiliyor.
Herkes bu terimleri doğru mu kullanıyor, terimlerde bir boşluk mu var sorusu farklı bir tartışma konusu olabilir ancak karşılaştığınız terimlerin ne anlama gelebileceğini bilmek, bu dünyanın içerisinde sağlam adımlar atmak adına önemli. (…)
Makalenin tam metnini https://iklimgazetesi.com/biyoplastikten-biyokompozite-plastik-alternatifleri adresinden okuyabilirsiniz.